Ιστορία της Ashtanga Yoga


Η ιστορία της Αστάνγκα γιόγκα ξεκινάει από τον δάσκαλο των δασκάλων, Sri Tirumali Krishnamacharya και συνεχίζεται και ολοκληρώνεται μεταγενέστερα από τον μαθητή του, τον Sri Patthabi Jois.
Πιο αναλυτικά, η ιστορία έχει ως εξής…

Sri Tirumalai Krishnamacharya



Ο Sri Tirumalai Krishnamacharya, γεννήθηκε το 1888 σε ένα χωριό της Karnataka.
Το 1915 και σε ηλικία 27 ετών, ο νεαρός τότε αλλά μετέπειτα μεγάλος σοφός και γιόγκι Krishnamacharya  ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στα Ιμαλάια για να διερευνήσει τη γνώση της Χάθα Γιόγκα, που στις αρχές του 20ού αιώνα είχε σχεδόν ξεχαστεί στη νότια Ινδία αλλά επικρατούσε η φήμη ότι είχε μεταφερθεί στα Ιμαλάια.  Αφού περιπλανήθηκε για τρεισήμισι μήνες στα βουνά ψάχνοντας κάτι να βρει, στο τέλος συνάντησε τον γκουρού του Rama Mohan Brahmachari, ο όποιος ζούσε σε μια σπηλιά στο ιερό βουνό Kailash.

O Krishnamacharya πέρασε με το δάσκαλό του εφτάμισι χρόνια και διδάχτηκε τα πάντα από εκείνον. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα μελέτησε  φιλοσοφία,  αρχαία κείμενα και γιόγκικες άσανας (λέγεται ότι ο Krishnamacharya έμαθε περί τις 3000 στάσεις) και  μελέτησε επίσης τα Yoga Sutra, τα οποία είναι το πνευματικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο της Ashtanga Yoga.
Επιπλέον έμαθε τη «Yoga Korunta» απ’ έξω.  Σύμφωνα με τον Rama Mohan Brahmachari, όλη η γνώση βρισκόταν σε ένα βιβλίο, εν ονόματι Yoga Korunta, η δημιουργία του οποίου αποδίδετο στον σοφό Vamana Rishi. Η AsanaVinyasa και Bhanda, δηλαδή ολόκληρο το πρακτικό  σύστημα της Ashtanga Yoga, βασίζεται σε αυτό το αρχαίο χειρόγραφο.
Έπειτα από εφτάμισι χρόνια μελέτης και εξάσκησης, ο Rama Mohan Brahmachari ανέθεσε στον μαθητή του να μεταδώσει όλες τις γνώσεις που διδάχτηκε και στην υπόλοιπη Ινδία, από όπου και είχε προέρθει η γιόγκα, πριν ξεχαστεί και μετακομίσει στα Ιμαλάια.
Έτσι, το 1922 ο Krishnamacharya  αφήνει τα Ιμαλάια, φεύγει για την Ινδία και αρχίζει να ψάχνει για τη Yoga Korunta, αυτό το χαμένο αρχαίο χειρόγραφο το οποίο τον δίδαξε ο δάσκαλός του. Φήμες θέλουνε τον Krishnamacharya τελικά να εντοπίζει ένα αντίγραφο  της Yoga Korunta στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Καλκούτας μεταξύ 1922 και 1924, γραμμένο πάνω σε φύλλα φοίνικα.

Δυστυχώς, σύντομα αφότου το βρήκε, το βιβλίο καταστράφηκε τελείως από τα μυρμήγκια και ο Krishnamarchaya δεν ήταν ικανός να το συντηρήσει. Έτσι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η αυθεντικότητά του. «Korunta» σημαίνει «ομάδες» και λέγεται ότι το κείμενό του περιείχε τους ακριβείς σχηματισμούς ομάδων asanas. Όλα τα κείμενα για vinyasabhandadrishtiasana και ολόκληρες οι έξι σειρές όπως διδάσκονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνονταν μέσα σε αυτό το χειρόγραφο. Η γιόγκα Korunta αποτελείτο από χιλιάδες ομοιοκαταληκτικά δίστιχα (slokas). Υπήρχε ένα sloka για κάθε asana (στάση) που περιέγραφε πώς να μπει κάποιοπληρς στη στάση, πώς να μείνει σε αυτή και πώς να βγει. Έδινε επίσης οδηγίες για τον αριθμό των μετακινήσεων που απαιτούνται και ρητές λεπτομέρειες των bandhas και της αναπνοής. Μετά για κάθε asana υπήρχε ένα sloka που περιέγραφε τον σκοπό και τα οφέλη. Η «Yoga Korunta» έτσι, διαμορφώνει τη βάση του πρακτικού μέρους της Ashtanga Yoga.
Ο Krishnamarchaya πέθανε στο Μαντράς το Φεβρουάριο του 1989 σε ηλικία άνω των 100 ετών.


 Ο μεγάλος δάσκαλος Sri Tirumalai Krishnamacharya





Pattabhi Jois



Ο Pattabhi Jois γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1915 σε ένα χωριό της Καρνατάκα στη νότια Ινδία. Ήδη από τα 5 του χρόνια μάθαινε σανσκριτικά και την τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών καθότι ο πατέρας του ήταν ιερέας και άνηκε στην τάξη των βραχμάνων.
Το 1927, σε ηλικία 12 ετών, ο Patthani Jois έτυχε να παρακολουθήσει μια διάλεξη και μια επίδειξη ασκήσεων γιόγκα από τον Krishnamarchaya και εντυπωσιάστηκε τόσο που αμέσως αποφάσισε να γίνει μαθητής του.
Για τα επόμενα 2 χρόνια μαθήτευσε δίπλα του, ξυπνώντας κάθε μέρα πολύ νωρίς το πρωί, πριν πάει στο σχολείο και κρυφά από την οικογένεια του.  
Το 1930 τελικά το έσκασε από το σπίτι του για να πάει στο Mysore να σπουδάσει σανσκριτικά. Εκεί ξαναβρήκε το δάσκαλο του, τον Krishnamacharya, οπου και αρχισε να τον συνοδεύει στις διδασκαλίες του και στις επιδείξεις γιόγκα  και παρέμεινε μαθητής του μέχρι το 1953 όταν ο Krishnamacharya του ανέθεσε τη  συνέχιση της διάδοσης της Ashtanga Yoga αφού ηταν ο μεγαλύτερος και πιο αφοσιωμένος μαθητής του.
 Παράλληλα ο Pattabhi Jois  δίδασκε σανσκριτικά στο Κολλέγιο Σανσκριτικών όπου και πήρε θέση καθηγητή.
Από το 1976 έως το 1978 έγινε επίτιμος καθηγητής της Επιστήμης της Γιόγκα στο Κρατικό πανεπιστήμιο Ινδικής Ιατρικής από όπου και αποχώρησε για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη διδασκαλία της γιόγκα στη δική του αίθουσα.
Το 1948 ίδρυσε το Ashtanga Yoga Research Institute, στο Mysore, το μέρος από όπου ξεκίνησε να διδάσκει και να διαδίδει επίσημα την Ashtanga.
Ο πρώτος δυτικός μαθητής που τυχαία βρέθηκε στο Mysore και γνώρισε τον Pathabi Jois ήταν ο βέλγος André Van Lysebeth ο οποίος μαθήτευσε δίπλα του για 2 χρόνια κι έπειτα έγραψε ένα βιβλίο για τη γιόγκα, το J'apprends le Yoga ( το 1967, το οποίο και μεταφράστηκε στα αγγλικά)  και μέσα έκανε αναφορά στον Patthabi Jois.
Μετά από αυτό το βιβλίο ξεκίνησαν και άλλοι δυτικοί να επισκέπτονται το Mysore για να μαθητεύσουν δίπλα στον Patthabi Jois και να εντρυφήσουν στη μέθοδο της Ashtanga yoga!!Αυτοί ήτανε οι πρώτοι του Δυτικοί μαθητές και μετέπειτα γνωστοί δάσκαλοι που μετέδωσαν την Ashtanga Yoga σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ίδιος πρωτοταξίδεψε στην Αμερική το 1974 για να δώσει μια διάλεξη για τη Σανσκριτική γλώσσα σε ένα παγκόσμιο συνέδριο Γιόγκα που έγινε στην Καλιφόρνια και έπειτα έμεινε για 4 μήνες στην Καλιφόρνια  σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της Ashtanga Yoga στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και ξαναταξίδεψε πολλές φορές στο μέλλον, εκεί και στην Αυστραλία.

Ο Patthabi Jois συνέχισε να διδάσκει την Ashtanga yoga στο Mysore, στα πλήθη των μαθητών που συνέρρεαν για να μάθουν αυτή την καινούργια μέθοδο, μέχρι τις 18 Μαΐου 2009, όπου πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Από τότε, η Ashtanga Yoga συνεχίζει να διδάσκεται ακολουθούντες πιστά την παράδοση των πρώτων δασκάλων, στο Ashtanga Reasearch Institute (KPJAYI) στο Mysore, από την κόρη και τον εγγονό του Patthabi JoisSharaswati Ragaswami και Sharath Jois αντίστοιχα και από τον γιο του, τον Manju Jois ο οποίος συνόδευε τον πατέρα του στην Αμερική κι έκτοτε έμεινε εκεί κτίζοντας τη δική του σχολή και μεταδίδοντας τη γνώση της Ashtanga  με σεμινάρια σε όλο τον κόσμο.

Ο Patthabi Jois διδάσκοντας μαζί με τον εγγονό του, Sharath Jois




Patthabi Jois μαζί με το γιο του, Manju Jois και τον εγγονό του, Sharath.
Ο Manju Jois ζει στην Αμερική από το 1975 και διδάσκει την Ashtanga σε 
ολόκληρο τον κόσμο. Ο Sharath Jois μετά το θάνατο του παππού του ανέλαβε τη διεύθυνση του KPJAYI, του ινστιτούτου της Ashtanga στο Mysore


Patthabi Jois μαζί με το μεγάλο δάσκαλο Iyengar. Και οι δύο υπήρξαν μαθητές του Krishnamacharya αλλά ανέπτυξαν διαφορετικά είδη γιόγκας. Ο πρώτος μετέδωσε την Ashtanga ενώ ο δεύτερος επινόησε την Iyengar Yoga στην οποία χρησιμοποιούνται τουβλάκια, ιμάντες, μαξιλάρια και καρέκλες προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές και να επιτύχουν θεραπευτικά οφέλη.

               
O Pathabi Jois, η Sharaswati, η κόρη του και ο Sharath ο εγγονός του



Όλοι οι μαθητές της Ashtanga που ακολουθούν αυτή την πρακτική γίνονται αμέσως μέρος αυτής της ζωντανής παράδοσης. Από την Ινδία ως την Αυστραλία και από την Ευρώπη ως την Αμερική, η πρακτική της Ashtanga παραμένει αναλλοίωτη και ζωντανή χάρη στον τρόπο που μεταδίδεται από δάσκαλο σε μαθητή, με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή της μορφή, έτσι όπως διδασκόταν στο Mysore από τον Patthabi Jois. 
Το σύστημα αυτό της μετάδοσης της γνώσης ονομάζεται Parampara. Τα παλιά χρόνια, η διδασκαλία της γιόγκα μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα από τον Guru ( δάσκαλο) στον Chela ( ναθητή) ο οποίος ζούσε και μαθήτευε για πολλά χρόνια δίπλα στο δάσκαλό του. Στην Ashtanga επικρατεί ακόμα αυτός ο τρόπος διδασκαλίας, από τον αφοσιωμένο δάσκαλο στον αφοσιωμένο μαθητή και κανένα βιβλίο ή σεμινάριο δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη ζωντανή σχέση.
Η μεγαλύτερη εμπειρία ενός δασκάλου Ashtanga είναι η ίδια του η πρακτική.


Για περισσότερες  πληροφορίες στα αγγλικά μπορείτε να διαβάστε τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα site

http://wondersofyog.blogspot.gr/2010/06/sri-k-pattabhi-jois-lengendary-yoga.html



https://www.ashtangayoga.info/ashtangayoga/tradition/130601-the-founding-fathers-of-ashtanga-yoga-part-23/

https://www.ashtangayoga.info/ashtangayoga/tradition/130601-a-vivid-tradition-part-33/